WOONHOF, INTENSIEF PERSPECTIEF

Woonhof

In opdracht van woningcorporatie De Huismeesters is door pdb|design
een studie gemaakt van twee woonhofjes met in totaal 32 kleine starterswoningen. Het plan maakt deel uit van de manifestatie Intense Laagbouw waarbij de vraag gesteld werd hoe binnenstedelijke plekken intensiever benut kunnen worden. Op deze manier profiteren meer bewoners van het wonen in de binnenstad, worden de kosten beperkt en wordt er

in esthetische en stedenbouwkundige zin een verantwoorde invulling en perspectief aan zogenaamde ‘achterstandsplekken’ in de stad gegeven.

Het dagelijks leven in een stad als Groningen is bruisend en energiek. De snelle stromingen van verkeer, informatie en indrukken vormen een intense omgeving.

Voor de invulling van deze woonzone binnen deze stad zoeken we de intensiteit niet in kwantiteit maar in de leefkwaliteit. Op deze wijze vormt zich een intense stad, waarbij deze grondgebonden woningen een eigen, veilige baken van rust vormen. Dus niet de massale stapeling van slaapplaatsen in de vorm van flats, maar het creëren van een woonoase in de stad.

Het plan is na de expositie bij RO/EZ in Groningen gepresenteerd in een nieuwe expositie in het gebouw van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in Den Haag.