Villa Groningen zuid

REALISATIE DUURZAME VILLA GRONINGEN ZUID

Een mooi project: het betrof het ontwerpen van een strakke en klassiek gelijnde vrijstaande villa met twee bouwlagen. Natuurlijk hebben we daarbij goed gekeken naar de bebouwing in de omgeving. Kenmerkend voor de bebouwing in Villabuurt-Oost is een veelal ingetogen gebruik van materialen waarin wit metselwerk veelvuldig voorkomt. Voor dit ontwerp is gekozen voor vormgeving en materialen die zich voegen in de buurt maar die ook eigentijds, robuust en vriendelijk zijn met duidelijk eigen karakter.

Op de begane grond is een stoer accent toegevoegd in de vorm van donkere warm-grijze beplating met een steenachtige textuur. De kleur maakt dat de bakstenen extra fris overkomen en vormt door de warme kleurnuance de verbinding met het hout, de kozijnen en daktrimmen.

Op het dak van de eerste verdieping zijn zonnepanelen geplaatst. Door de gunstige ligging ten opzichte van de zon en de hoogte van de dakopstand zijn de zonnepanelen niet of nauwelijks zichtbaar vanuit de omgeving. Het platte dak van de begane grond wordt voorzien van zogenaamde sedumbeplanting, wat bijdraagt aan een gunstige waterhuishouding en daarnaast een vriendelijke uitstraling heeft vanuit bovengelegen kamers.

Bovenal staat duurzaamheid centraal bij deze villa. Het is thermisch verduurzaamd en voorzien van meerdere duurzaamheidcertificaten waaronder FSC. Al met al is deze villa een strakke, stijlvolle en duurzame blikvanger geworden!