Vernieuwing woning Paterswolde

Paterswolde

Het betrof hier de verbouw en uitbreiding van een bestaande villa aan de Kievitweg in Paterswolde op een prachtig gelegen kavel aan de rand van het dorp grenzend aan een zeer nostalgisch landelijk gebied aan de rand van Paterswolde. Met het doel deze te vergroten en te renoveren werd deze villa verworven. De woning heeft een totale metamorfose ondergaan. Aan de linkerzijde van de woning is een uitbouw gecreëerd om ruimte te maken voor een nieuwe keuken. Veel inval van zonlicht was hier één van de belangrijke uitgangspunten.

Het bestaande pand vormde de basis van de uitbreiding die aan zowel
de linker-, rechter- als achterzijde is gerealiseerd. Het bestaande deel is onderwerp geweest van een grondige renovatie. De uitbouw richt zich op de uitzichtzijde van de kavel en is gericht op het zuidwesten. De uitbreiding had daarom als bijkomstige eis de relatie met de achtertuin met ruim uitzicht over weilanden en bomenrijen te verbeteren en de daglichttoetreding optimaal te benutten. De uitbouw aan de linkerzijde bevat een ruime nieuwe keuken terwijl aan de rechterzijde een werkkamer, badkamer en logeerkamer zijn 
gesitueerd. Deze uitbreidingen opgeteld hebben het vloeroppervlak van de woning verdubbeld.

De uitbreiding aan de rechterzijde is dusdanig geplaatst dat de woning de kavel zo indeelt dat er sprake is van een overduidelijke opdeling tussen voor- en achtertuin. Dankzij de uitbreiding is de plattegrond van de woning te lezen als een L-vorm. Ook is de eerste verdieping onderwerp geweest van een herindeling en renovatie. De slaapkamers zijn uitgebreid met twee dakkapellen die uitgevoerd zijn in zinken beplating. Daarmee is de bruikbaarheid van de bovenverdieping aanzienlijk verbeterd.

Het bestaande pand is uitgevoerd in een gele steen met grijze voeg. Het
dak van het nieuwe pand is uitgevoerd in een strakke, vlakke dakpan die goed aansluit bij de moderne vormgeving van de zinken dakkapellen. De uitbreidingen zijn opgetrokken in donkergrijs metselwerk om het contrast aan te gaan met het bestaande gele bouwdeel. Voor alle kozijnen is gekozen voor een fraaie witte afwerking.