Schuurwoning Merum

STRAKKE AARDBEVINGSBESTENDIGE NIEUWBOUW

Pdb|design kreeg opdracht voor het ontwerp van een aardbevingbestendige schuurwoning met een hoge mate van afwerking en detaillering. We gingen voor een fraai vormgegeven en ruim opgezette schuurwoning die volgens aardbevingsbestendige principes is gebouwd.

Deze vrijstaande, moderne schuurwoning is gebouwd op een ruime kavel gelegen aan de Merumerlaan te Garrelsweer. Het ontwerp van de woning is gebaseerd op een heldere en no-nonsense opvatting waar het gaat om bouwvolume, houdt rekening met de vele principes op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen en is verrijkt met talloze verfijnde details.

Er is gekozen voor een rechthoekige, eenlaagse bouwlaag met daarop een zadeldak in de langsrichting van de woning. Deze herkenbare, archetypische vorm zorgt voor een passend en eenduidig beeld op zowel grotere als kleine afstand omdat alle functies zijn georganiseerd zonder verdere uitbreiding of aanbouwing.

Vanwege de ligging in een weidse omgeving met uitzicht naar vrijwel
alle richtingen is er in het ontwerp veel nadruk gelegd op de omliggende panorama’s en vergezichten. Dit uit zich voornamelijk in de toepassing van royale glaspartijen in de gevel. In de beide langsgevels zitten een tweetal royale schuifpuien die zorgen voor een sterke relatie tussen binnen en buiten. Om de duidelijke vormentaal extra kracht bij te zetten is gekozen om deze schuifpuien symmetrisch te plaatsen, waarbij de kopgevels worden gevormd door enerzijds een compositie van raamopeningen boven en beneden en anderzijds een gecombineerde pui met ramen en deuren.

De gevelbekleding is uitgevoerd in verticaal geplaatste houten planken van western red cedar die, dankzij de gekozen maatvoering, een hoge mate van verfijning opleveren. De detaillering is sober en minimalistisch van aard, iets wat relateert aan de bouwkundige karakteristieken van de omgeving.

De keus voor houten gevelmateriaal, een tegenstelling tot het in de regio veel gebruikelijke baksteen, is gebaseerd op de ligging van de kavel. Deze ligt midden in het Groningse aardbevingsgebied. Vanwege de problematiek en risico’s rond het bouwen met baksteen is doelbewust gekozen voor een houten gevelafwerking.

De kap van de woning is uitgevoerd in een strakke donkergrijze golfplaat,
die naadloos aansluit bij de moderne uitstraling van de gehele woning. Het dakvlak wordt aan de zuidzijde doorbroken door een rank gedetailleerde dakkapel die is uitgevoerd in stijlvolle grijze aluminium gevelbekleding. De andere kap op het noordwesten wordt enkel onderbroken door een aantal gelijkgevormde dakramen. Met als uitzondering het langwerpige daklicht dat boven de trap is geplaatst.

De woning is aan de zuidzijde voorzien van een royale houten vlonder die zorgt voor een fraai overgangsgebied tussen binnen en buiten. Hierdoor
sluit de woning fraai en op een natuurlijke manier aan bij het doorlopende grasland rondom. Aan de andere zijde van de woning is er ruimte gemaakt voor een meer besloten tuin met terrassen, bossages en beplanting tussen de woning en de bestaande sloot.