Nieuwbouw van een landhuis in Ten Boer

VILLA IN NEOCLASSICISTISCHE LANDGOEDSTIJL

Aan de rand van een nieuwbouwwijk in Ten Boer, grenzend aan water en het uitgestrekte Groninger land, is een zeer royale en luxe villa ontworpen in een karakteristieke neoclassicistische landgoedstijl.

Het pand kenmerkt zich allereerst door de indrukwekkende afmetingen, maar ook in de uitgesproken klassieke stijl. De plattegrond in de vorm van een rechthoek kent op alle zijden variaties in bouwvolume. In de voorgevel bijvoorbeeld bevindt zich een uitbouw waarin de entreepartij met royale trappartij is opgenomen. De achtergevel kent juist een terugligging van
het middendeel waardoor er als het ware twee vleugels ontstaan. Deze inspringing wordt op zijn beurt weer ingevuld als veranda met een relatie tot het verhoogde terras aan de achterzijde.

De woning beslaat twee volledige verdiepingen met daarboven een volwaardige zolderverdieping. Dankzij de verspringingen in het gevelbeeld krijgt ook het dak een gevarieerde vorm met zich mee. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen dat wordt onderbroken op de hoeken door lisenen van stucwerk om het klassieke thema extra aan te zetten. Dit geldt ook voor de volledig doorgetrokken kroonlijst, de hanenkammen boven de kozijnen en de kozijnindelingen met roedeverdelingen.

De villa wordt betreden via de royale toegangsdeur, waarna de zeer sierlijk vormgegeven trap voor een indrukwekkende binnenkomst zorgt. In het hart van het pand is op de eerste verdieping een ruime vide ontworpen. Dit versterkt de ruimtelijkheid, maar legt ook de visuele verbinding tussen de begane grond en de bovenliggende verdieping. Daarnaast heeft de villa talloze comfortabele voorzieningen met bijzondere ruimtes als een sauna, een bioscoopkamer en een persoonlijke dojo.

De villa staat op een grote kavel die aan de achterzijde vanuit de woning
te bereiken is vanaf een verhoogd overdekt terras. Deze overkapping is afgewerkt met een royale sierlijst, vergelijkbaar met de kroonlijst van het gebouw zelf. Daarnaast wordt de villa geflankeerd door een zelfstandige garage die is uitgevoerd in dezelfde stijl als de woning zelf, om zodoende een mooi geheel op deze fraaie kavel te vormen.

Een prachtig project waarbij Pdb|design haar veelzijdigheid en gevoel voor grandeur en esthetiek kon laten zien!