BMN Bouwmarkt Appingedam

EERSTE NIEUWGEBOUWDE BMN

Het betrof hier de nieuwbouw van een BMN bouwmarkt met zowel een winkel- als expeditieruimte. Na invoering van het merk BMN mochten wij tekenen voor de allereerste nieuw te bouwen vestiging in Appingedam.

De nieuwbouw van de BMN is gerealiseerd op een leegstaande kavel op het industrieterrein Fivelingo ten zuiden van Appingedam. De bouwmarkt zorgt dankzij de afmetingen van circa 40 bij 47,5 meter, een bouwhoogte van circa 9,5 meter en de symmetrische opzet voor een krachtig en duidelijk beeld langs de N33.

De bouwmarkt bestaat uit twee volumes van verschillende formaten die naast elkaar geplaatst zijn. Het hoge en grote deel van het pand biedt ruimte aan de voorraad bouwmaterialen en de daar doorheen lopende expeditie. Het kleinere bouwdeel doet dienst als entree, winkel en kantoor en kent een andere uitstraling dan het grotere bouwdeel.

De in het oog springende glazen hoek in de voorgevel van het kleinere bouwdeel zal de bezoekers naar de entree leiden die kan worden bereikt via een ruim opgezet voorterrein met parkeerplaatsen en stellingen. Het aangezicht van dit bouwdeel (de PRO-shop) wordt gevormd door een hoge glazen pui waarin zich de entree bevindt. Om deze hoek nog meer kracht bij te zetten is gekozen om hier ter plaatse vanaf de eerste verdiepingsvloer en het dak overhoeks aluminium lamellen te plaatsen.

De overige gevels van dit volume worden uitgevoerd in een grijze baksteen met grijze voeg met zwartgrijze kozijnen, daktrimmers en deuren. Op de voorgevel is een groot deel metselwerk gereserveerd voor het plaatsen van de naamsaanduiding en het logo van de BMN.

Het volume achter de winkel biedt plaats voor een drive-in bouwmarkt (de zogenaamde expeditie) waarbij elke gevel op een vergelijkbare wijze wordt gematerialiseerd en vormgegeven. De borstwering bestaat uit lichtgrijze prefab-betonelementen, waarboven verticaal geplaatste geprofileerde damwandprofielen zijn geplaatst. Door deze in een zwartgrijze kleur uit te voeren ontstaat een stijlvol geheel en een keurig visitekaartje dat zichtbaar is vanaf de snelweg.