Appartementen Butjesstraat

BUTJESSTRAAT

Op een locatie net binnen de diepenring van Groningen zijn twee panden samengesmolten en vergroot tot één appartementencomplex met acht woningen. De Butjesstraat is één van de Oost-Westverbindingen tussen de Oude Ebbingestraat en de Oude Boteringestraat en geldt als een rustige straat in het centrum van Groningen.

Ondanks het feit dat er sprake is van één appartementencomplex met een gemeenschappelijke entree met trappenhuis, is de uitstraling er wel één met twee gezichten. Het aangezicht is verdeeld over twee panden van elk drie bouwlagen met één kap. Waarbij aan de linkerzijde ruimte is voor de glazen entree met daarin het gemeenschappelijke trappenhuis. Wat betreft het linkerpand is gekozen voor een strakke, moderne uitstraling. 

Dit komt tot uiting in het type kozijn, de gekozen baksteen en de heldere,no-nonsense wijze van detaillering. Zo is er gekozen voor een modern glazen Frans balkon, vlakke kozijnprofielen en een ingetogen detaillering rondom de gootafwerking. De dakkapel op de derde verdieping is uitgevoerd in een bijpassende strakke afwerking in zink.

Het rechterpand is in een meer traditionele stijl uitgevoerd. De kozijnen zijn moderne interpretaties van traditionele kozijnen met schuiframen en geven zodoende veel meer detail aan de gevelopeningen in dit pand. Daarnaast is er gekozen voor meer detail in het metselwerk in de vorm van hanenkammen en zijn historische elementen zoals een dakkapel en een houten gootlijst toegevoegd.

Een mooi project waarbij Pdb|design eenheid in verscheidenheid kon creëren.