Administratiekantoor Kuipers

AARDBEVINGSBESTENDIG KANTOORGEBOUW OP ZICHTLOCATIE

Op een zichtlocatie aan de A7 tekende pdb|design voor de nieuwbouw van een zeer representatief kantoorpand met een moderne, strakke toplaag als bekroning en ontstond er een regelrechte eyecatcher. Het betrof hier een nieuw te bouwen kantoor voor administratiekantoor Kuipers op het in ontwikkeling zijnde bedrijvenpark Zuidoost.

Het ontwerp van het kantoorgebouw is gebaseerd op een scheidslijn tussen het private en publieke deel van het gebouw. De basis van het gebouw, in de vorm van de twee eerste verdiepingen, wordt uitgevoerd in een mix van bonte
rode baksteen met
daarboven een derde verdieping die als bekroning van het gehele pand zal gelden. Deze verdieping kent een afwerking in de vorm van strakke witte gevelbeplating.

Deze opdeling van publieke en niet-publieke ruimtes is af te lezen aan het gevelbeeld. Het publieke deel bevat vergaderruimtes en directiekamers en wordt gekenmerkt door een aantal verbijzonderingen op het gebied van raampartijen. Deze ruimtes worden willekeurig voorzien van onder andere een viertal kleine kozijnen, staande kozijnen, bloemkozijnen en twee overhoekse bloemkozijnen zonder tussenstijl op de hoek.

Dit alles in tegenstelling tot het rechter, meer private, deel van het pand waar de raampartijen juist in een regelmatig ritme van dezelfde kozijnen zijn uitgevoerd. Hier bevinden zich de lineair geschakelde kantoorruimtes, wat zichtbaar wordt door een eveneens vast lineair ritme van kozijnen.

De opdeling tussen deze beide delen wordt gevormd door de grote glazen entreepui waarachter zich een ruime en lichte vide bevindt. Deze vide verbindt de drie verdiepingen op een visuele wijze dankzij de toepassing van glazen balustrades en kantoorwanden. Daarnaast zorgt de luchtig ontworpen trappartij voor een hoge mate van transparantie en doorkijk.

De vide vormt een baken van licht. Deze grenst namelijk aan de metershoge glazen entreepui en wordt aan de bovenzijde afgewerkt met een glazen dak.

De bovenste verdieping krijgt een luxueuzere en modernere uitstraling dan de onderliggende bouwlagen. De strakke witte gevelbeplating steekt af ten opzichte van het rode metselwerk dat een hoge mate van reliëf kent. De bovenste verdieping zal dienst doen als kantine, multifunctionele ruimte en vergaderzaal. De benodigde ruimte op deze verdieping vult niet alle aanwezige vierkante meters, waardoor er een ruim dakterras op het zuiden mogelijk is.

Om het volume van de bovenste verdieping te relateren aan de onderliggende bouwlagen en om voor een passende bekroning van het pand te zorgen, is ervoor gekozen om dit dakterras extra kracht bij te zetten door een pergola-achtige constructie toe te voegen. Deze pergola completeert het volume dusdanig aan dat het nauw aansluit bij de onderliggende bouwlagen. Daarmee ontstaat een strakke, moderne afronding van het pand en klopt het plaatje helemaal.

En niet onbelangrijk: het gebouw is zodanig ontworpen dat het voldoet aan de hoogste normen op het gebied van aardbevingsbestendigheid.