Vacatures

Monumenten | Verbouw winkel, Oosterstraat Groningen

 
 

 

monumenten Verbouw winkel Oosterstraat, Groningen
jaar 2008
ontwerp pdb design
aannemer opdrachtgever
constructeur Ingenieursbureau Wieringa
Directie opdrachtgever
fase gerealiseerd
programma verbouw circa 400m²
discipline structuurontwerp, monumentenvergunning, bouwkundige uitwerking, tekenwerk en advies

// Verbouw winkel Oosterstraat, Groningen

Met het vertrek van medaillehuis Suurd uit het centrum van Groningen naar een nieuw bedrijfsgebouw elders in de stad kwam een grote ruimte beschikbaar. Van de begane grond is van de verschillende vertrekken één grote winkelruimte gemaakt. Tevens is de bovenwoning gerenoveerd. Dat dit pand met recht een monument is werd op een bijzondere wijze duidelijk. Tijdens het verwijderen van voorzetwanden in een ruimte dat ooit de meest luxe kamer van het huis was werden fragmenten van oude wandtapijten gevonden. Deze zogenaamde groentapijt of verdure bleken een zeer bijzondere vondst van circa 400 jaar oud. De fragmenten zijn door textielrestauratieatelier ICAT in Cruquius schoongemaakt, geconserveerd en vastgenaaid op karton gespannen flanel. Tijdens de presentatie van het jaarboek Hervonden Stad is deze vondst overgedragen aan het Groninger Museum die het heeft opgenomen in haar collectie.