Vacatures

Monumenten | Verbouw winkel naar kantoor, Oosterstraat Groningen

 
 

 

monumenten Verbouw winkel naar kantoor Oosterstraat, Groningen
jaar 2012
ontwerp pdb design
inrichting en styling Heinz Roggen
aannemer Bouwbedrijf Rotteveel, Assen
constructeur Goudstikker - De Vries, Assen
Directie Bouwmanagement Groningen
fase gerealiseerd
programma Verbouw circa. 300 m² kantoorruimte, 600 m² woonruimte, optop
discipline ontwerp, bouwkundig uitwerking, advies, tekenwerk, monumentenvergunning, bouwvoorbereiding, bouwbegeleiding, bestek, prijs- en contractvorming

// Verbouw winkel naar kantoor Oosterstraat, Groningen

Het pand aan de Oosterstraat 43 is een bijzonder monument. Het casco van het pand is geheel gerenoveerd en er heeft een aanzienlijke transformatie plaatsgevonden. Bijzonder aspect aan deze verbouw was het nuttig gebruiken van verborgen, maar nog aanwezige monumentale aspecten. In de hoofdstructuur is tussen het voor- en achterhuis het dak weer opengewerkt en komt er weer veel licht in het pand. Hier is de moderne kantoorkeuken gerealiseerd waar ook trainingen worden gegeven aan horecapersoneel. Ander onderdeel van de hoofdstructuur vormt de lange gang tot helemaal achter in het gebouw. De aanwezige granitovloer is gerenoveerd en op enkele plekken vakkundig vervangen. Deze vloer straalt nu weer dezelfde kwaliteit uit als 100 jaar geleden. Verder vonden we de kelder onder de oorspronkelijke opkamer weer terug. Met wat handig ruimtegebruik is hier een fraai souterrain gerealiseerd dat dienst doet als vergader- en presentatieruimte. Een weggewerkte nis van circa 3 vierkante meter doet nu dienst als flexibele werkplek. In een ruimte achter de voormalige winkel stond een enorme kookpot. Deze ruimte is omgebouwd tot bruincafé, en deze kookpot is het sprankelende middelpunt geworden van de ruimte. Tot slot hebben we tijdens het historisch onderzoek naar de oorspronkelijke gevel ons laten inspireren door de gevel die het pand had in het midden van de vorige eeuw. Met glas-in-lood in de kleuren van MF Horeca en een glazen deur als toegang voor de bovenwoning (links) hebben we de volle frontbreedte van de gevel visueel bij de bedrijfsruimte laten horen. Het geheel is afgemaakt door een modern kader van lei - en belgisch hardsteen. De entree met zinken kader wordt geaccentueerd door onzichtbaar geplaatste LED verlichting.